Corona en de invloed op hondenopvoeding

Het leven is grondig veranderd in 2020, dat is wel een understatement. Wij volgen het nieuws, informeren ons, zien verschrikkelijke TV beelden. Langzaam aan wordt dit onze nieuwe realiteit. We kijken niet meer vreemd op als we mensen ontmoeten die een mondmasker dragen of als mensen anderhalve meter afstand bewaren. We kennen de noodzaak van al deze maatregelen. 

Het leven van onze honden werd ook helemaal op zijn kop gezet. Maar dit is een groep levende wezens die wij helemaal over het hoofd gezien hebben.  

Niet alleen wij lijden onder de gevolgen van de pandemie maar ook onze honden. 

Stel je voor dat je geen TV hebt, geen krant en je weet totaal niet wat er aan de hand is. Van de ene dag op de andere verandert jouw bekende leefwereld. Plots blijft iedereen thuis en als je buiten komt zie je mensen die de helft van hun gezicht bedekken waardoor je amper verstaat wat ze zeggen. Je mag hen zelfs niet gaan begroeten! 

Tijdens de quarantaine kochten veel mensen een puppy. We weten allemaal dat die eerste 16 weken cruciaal zijn voor een hond. Socialisatie en positieve ervaringen zijn noodzakelijk om uit te groeien tot een evenwichtige hond. Tijdens de quarantaine was dat amper mogelijk. We zaten in een lock-down, we mochten geen bezoek ontvangen en al die vreemde mensen verborgen de helft van hun gezin. De hondjes konden niet spontaan kennis maken met die vreemde mensenwereld.  

Voor veel hondenbaasjes was dit ook hun eerste hond waardoor ze met een heleboel vragen zaten. Door de algemene lock-down konden deze mensen nergens terecht. 

Voor de honden die in maart 2020 al een groot deel van hun basisopvoeding gehad hadden, was het een zeer grote aanpassing. Het gezin was opeens ganse dagen thuis en ze gingen veel wandelen. Het viel me trouwens op dat er in die periode op Facebook veel berichten verschenen van honden die weggelopen waren. Kwam het door een onoplettendheid van hun baasje of waren ze het even beu? 

Voor honden is regelmaat en routine belangrijk om grip te krijgen op hun leven. Consequente opvoedingsregels horen daar ook bij. En net dat was in deze periode niet zo evident. 

Onze honden hebben het niet gemakkelijk gehad maar ze zijn flexibel. De pups die in maart aangekocht werden, komen nu in hun puberteit en professionele begeleiding is noodzakelijk. 

Enkele aandachtspunten in verband met de opvoeding van een hond in Corona tijden: 

  • De hond kan onze mimiek nog amper zien als we een mondmasker dragen. Dit maakt voor hem de communicatie heel moeilijk 
  • We moeten duidelijk praten als we een commando geven met mondmasker aan. Het is voor de hond moeilijk verstaanbaar. 
  • Heb begrip voor jouw hond als je gaat wandelen: hij ontmoet vreemde mensen maar kan moeilijk hun lichaamstaal interpreteren omdat ze een mondmasker dragen en op grote afstand blijven 
  • Bouw routine in voor jouw hond: elke dag rond hetzelfde uur eten, slapen, wandelen 
  • Als je van thuis uit werkt, zorg er dan voor dat jouw hond ook regelmatig eens alleen zit. Als je terug moet gaan werken dan zal dit de overgang vergemakkelijken 
  • Gun de hond zijn plaatsje in huis. De drukte kan hem té veel worden. Als hij in zijn mandje gaat zitten laat hem dan gerust 
  • Er zullen een groter aantal minder opgevoede honden op straat lopen en onervaren eigenaars. Laat je hond niet zo maar met iedereen kennis maken. 

Als hondentrainers staan wij voor de uitdaging op welke manier wij die hondenbaasjes en hun hond toch kunnen verder helpen in deze moeilijke tijden. Het is niet evident voor iemand die weinig ervaring heeft met honden om de juiste begeleiding te vinden. 

Covid heeft ons uitgedaagd door online veel actiever te worden. Op welke manier kunnen wij als hondentrainers verder inzetten op deze trend? 

Hoe kunnen we baasje en hond samen weer op weg zetten online en offline? 

Christel Sonck