Wel of niet castreren / steriliseren van je hond?

De ervaring van bestuurslid Ilse Demandt

“Persoonlijk ben ik niet zo’n voorstander van castratie. Ik laat mijn eigen teven dus ook liefst intact en raad cursisten aan om zeker te wachten tot de hond 1 jaar oud is. Maar dan ga ik vaak in tegen het advies van de dierenarts, die aanraadt om op jonge leeftijd te castreren. Zo ook dus, met ons nieuwe hondje uit Roemenië. Nu, contractueel ben ik verplicht om dit te doen, maar ze heeft nogal een pittig karaktertje…

Toen ik in mei de hondenopvang contacteerde in verband met eventuele vakantie dit jaar, vroeg ze meteen wanneer onze teven loops zouden worden. Voor onze nieuwe aanwinst was dit natuurlijk onvoorspelbaar. Dus vroeg ik me af of je honden ook kunt laten steriliseren (zodat ze zich niet kunnen voortplanten, maar wel de werking van de hormonen behouden), zoals bij mensen? Dat kan en gebeurt blijkbaar wel, maar ik kon er niet veel over terug vinden, aangezien de termen sterilisatie en castratie vaak door elkaar gebruikt worden.

Half juni werd onze oudste teef loops (oef), maar half juli was ze nog steeds vrij hard aan het bloeden, dus toch maar de dierenarts gebeld. Verdict: een (open) baarmoederontsteking. Tja, dat heb je natuurlijk niet als ze gecastreerd zijn. De kans dat het terug komt is reëel, dus laat je een 11-jarige hond dan toch nog opereren?

De dag dat ze terug was van de opvang, bleek de jongste (al) loops te zijn op 7 maand en half, waardoor het weer een aandachtspunt wordt. Geen bloedverlies en problemen met opvang loopse teef heeft natuurlijk ook wel voordelen… Door Covid-19 was de geplande lezing over dit onderwerp afgelast, maar ik was wel blij met de gedeelde nieuwe artikels op facebook hierover, waaruit onder meer blijkt dat de negatieve (fysieke) gevolgen van castratie verschillen per ras en de leeftijd waarop de ingreep gebeurt en dat voor kleine rassen de leeftijd niet veel blijkt uit te maken. En er staat ook een artikel bij over sterilisatie!”

Hierbij nog de link naar interessante onderzoeksartikels over dit onderwerp.